Resolusjon: Billigere og mer tilgjengelige bussbilletter for studenter

I Grimstad og i Kristiansand er det ikke noe som heter studentbillett når det kommer til enkeltbilletter, her må studenter betale for voksenbillett. Et eksempel på dette er en enkeltbillett fra Universitetet v/Spicheren og ned til Tollbodgata eller fra Universitetet i Grimstad og ned til Odden. Dette koster i dag kr. 33,- for en student, mens barn- og honnørprisen ligger helt nede på kr. 17,- Dette er en av grunnene til at færre studenter tar buss enn det vi ønsker. For en student er de 16 kronene verdt mye.

Når det kommer til periodebilletter, er det ikke noe informasjon om studentbilletter på AKT appen. For å finne denne informasjonen må man gå inn på AKT sine nettsider. Dette fører til at flere studenter velger bant annet å kjøpe ung voksen billett i stedet og dette koster kr. 535,- i Grimstad og kr 410,- i Kristiansand. De som får med seg informasjonen om studentbilletter kan derimot kjøpe dette for kr. 460,- i Grimstad og kr. 360,- i Kristiansand, og dette er for de studentene som er mellom 20-29 år. For studenter som er over 30 år koster det derimot enda mer enn dette. Hvis man er over 30 år og ikke får med seg studentprisene på buss må man betale hele kr. 815,- i Grimstad og kr. 615,- i Kristiansand, mens de som får med seg studentprisen betaler kun kr. 535,- i Grimstad og i Kristiansand. Hver fjerde student i Norge er 30 år eller eldre, norske studenter er blant de eldste i Europa og dette bør gjenspeiles i kollektivtilbudet for studenter.

Vi ønsker at Agder fylkeskommune skal være konkurransedyktige på studentpriser på buss. Eksempelvis betaler en student i Stavanger 18 kr for en enkeltbillett og en student i Telemark betaler kun kr. 300,- for Grenlandskortet, som gjelder for kommunene Bamble, Porsgrunn, Skien, Siljan og kr. 410,- for hele Telemark (inkl. Grenland). Et billig og godt busstilbud legger grunnlaget for at studenter kan delta i praksis, samt delta i forelesning i begge byene. Et billig og godt busstilbud er en forutsetning for å kunne være student.

Vi mener at:

  • Prisene for studenter på enkeltbilletter bør være tilsvarende honnørprisen på buss.
  • At det blir utarbeidet et tilbud om et periodekort for studenter som kan benyttes både i Grimstad og i Kristiansand.
  • Det skal være bedre priser for studenter over 30 år.
  • Det er for lite informasjon om studentpriser på periodebilletter og det bør derfor forbedres og oppdateres på appen til AKT.

Kilder:

Billettpriser - Agder kollektivtrafikk (akt.no)

Stavanger har den billigste bussbilletten for studenter (aftenbladet.no)

Busspriser for studenter i Grenland og Telemark (farte.no)

Norske studenter blant de eldste i Europa - SSB

 

Vedtatt av Velferdstinget i Agder: 05.05.2021