Resolusjon: Studenters psykiske helse
Studenters helse og trivselsundersøkelse (SHoT) har over flere år vist at studenter sliter med sin psykiske helse. God livskvalitet gjør at det er mindre sannsynlig å få psykiske helseproblemer, og alle tiltak som skaper en bedre hverdag for studenter, preget av mestring, sosialt liv og god fysisk helse, kan fungere forebyggende (SHoT, 2022). Studentene i Agder er i hovedsak avhengig av kommunene og SiA Helse for psykisk helsehjelp, derfor er det viktig at det er et godt samarbeid mellom disse aktørene. Studenter burde få hjelpen de trenger, uavhengig av om man har utviklet et psykisk helseproblem før studietiden eller om det oppstår i studietiden. Det finnes ulike tilbud, og studentene benytter seg av dem i ulik grad. Derfor er det viktig at studentene får god informasjon om den psykiske helsehjelpen, og at det er en lav terskel for å benytte seg av den.
Studentsamskipnaden i Agder (SiA) har et stort ansvar når det kommer til studentenes psykiske helse. Blant SiAs tilbud finnes samtaleterapeuter, psykiater, kurs og drop-in timer. Alle som henvender seg får time, og dette er noe VT mener er viktig at fortsetter. Det er i dag ca. tre ukers ventetid, og VT mener SiA må fortsette å jobbe for å minske vente tiden enda mer. For å oppnå dette er det viktig at SiA får mer økomimisk støtte fra både Grimstad og Kristiansand kommune. SiA sitt helsetilbud skal være et supplement til kommunene og det offentlige helsevesenet, og skal derfor behandle mindre psykiske plager. Dersom SiAs tilbud ikke er tilstrekkelig for en student, er det derfor viktig at man enkelt kan få informasjon om kommunen og fylkeskommunen sine tilbud.
Det er viktig at SiA har fokus på studentenes psykiske helse i utformingen av bygg, slik at man best mulig tilrettelegger for trivsel og samhandling blant studentmassen. Infrastrukturen kan være en avgjørende faktor for om studentene ønsker å tilbringe tid der eller ikke. Det er også viktig at SiA tilrettelegger for at man kan bli kjent med nye studenter i sine bygg, særskilt studenthusene og fellesarealene på studentboligene, som skal være sosiale arenaer. Studentene skal føle seg velkommen uavhengig av størrelse på sitt sosiale nettverk. Derfor er det viktig at SiA fortsetter å støtte studentfrivilligheten, oppfordrer til og tilrettelegger for at studentene tar i bruk studenthusene og lager arrangementer som treffer studentmassen. SiA har et ansvar for å motvirke ensomhet blant studentmassen, og må derfor prioritere forebyggende tiltak.
Velferdstinget i Agder krever at: